Wednesday, November 23, 2011

Cuaca pagi ini redup dan hujan...anak2 kami baru selesai mengaji dan sarapan....sekarang masing2 ke surau untuk solat Dhuha dan baca al-Ma'thurat....Selepas itu akan masuk kelas masing2...

Walid dan ummi  terpaksa keluar hampir jam 12 lebih ke stesen keretapi Ipoh untuk kirim baju dan barang2 yang diperlukan Kak Iffah di USIM kerana dia ada majlis apa entah yang perlukan unifom. Baju tu baru siap di upah di Ipoh ni jadi kita guna khidmat door to door KTM..Balik dari situ terus pula ke bengkel untuk ambil kereta antik merc kami yang dah siap pasang NGV semalam..tapi semasa cina tu telefon walid ada kat KL, jadi hari ni pergi ambil kena RM3,200 untuk NGV saja campur dengan ganti cermin dll hampir 4k..Walid pun baru hari ni first time berpengalaman bawa kereta pakai NGV, nampaknya tak ada beza langsung dengan petrol...Mulanya pilih tank 100 liter tapi cina tu kata tak boleh sebab kalau pakai itu bonet tempat simpan tayar spare tak boleh dibuka dan payah nak dikeluarkan..jadi dia pasang tank 80 ltr..balik dari situ merondalah pulak nak cuba..alhamdulillah nampaknya ok...Full tank kata cina tu lebih kurang RM12 saja...Malam ni nak cuba lagi kerana nak tengok macamana lampu pulak terang atau tidak.....tapi hujan masih ada lagi sepanjang hari ni...

Baru balik dari ujian memandu diwaktu malam jam 11:17pm...walid bawa ummi, Sarah dan Basirah untuk ronda satu pusingan melalui jalan Tambun masuk Jln Sultan Azlan kemudian Jalan Medan Gopeng terus ke Sg. Rokam, Pekan Razaki, Jln Ampang masuk Lbh Raya dari tol Ipoh Selatan kemudian susur keluar ke Tambun...Ok..boleh pecut laju di Lbh Raya..cuma bila jalan basah dek hujan yang tak renti lagi hingga kini pun, memang lampu seakan malap..Walhasilnya NGV tidak berbeza dari petrol...pikap sama malah lebih smooth rasanya....potongan 25% cukai jalan...Tunggu apa lagi....

Gambar Mercedez 200 NGV

No comments:

Post a Comment