Thursday, December 29, 2011

Seawal 6:30 pagi dua orang nurse dah masuk ambil suhu badan, bp dan ecg dan yang seorang lagi datang menghantar air panas...Lepas solat datang seorang lagi untuk ambil darah...darah walid kelihatan pekat hitam..Jam 7:30 Dr. Azmee datang melihat walid..mungkin dia terkejut juga sebab walid masuk wad lebih awal dari sepatutnya...Dia tanyakan tentang sakit dada walid dan cadangkan kepada nurse apa ubat yang perlu diberikan kepada walid...

Wad dimana walid ditempatkan ni ada dua katil, yang satu ni dah masuk sejak 27 hari tu..ummi cam sangat isteri dia masa sama2 tunggu nak xray hari tu..mereka suami isteri dah buat angiogram ada 7 tempat tersumbat jadi kena buat bypass hanya menunggu perbincangan dengan doktor pakar..Rupanya Ipoh mali juga..suaminya yang sakit ni kerja di hospital Ipoh...dan mereka tinggal di Rapat Setia..

Pelawat pertama kami di wad ini hari ini ialah Maklang Rusnah, kakaknya Kak Teh yang tinggal di Gombak Setia dan Una..Yang Paklang pula kami minta tolong jaga anak2 yatim kami yang dah berkurang bilangannya kerana kita benarkan balik hingga 2 Januari 2012....Masa depa sampai tadi makanan tengahari pun sampai juga...sempat jugalah depa tengok menu apa yang disajikan...menunya boleh diorder dari senarai sajian yang diberi ikut selera kita...berbezalah dengan masa kat wad 7 di Hospital Ipoh yang angah geram sangat tu bila lihat layanan ala kadar..Tapi walid tak kisah sangat...

Maklang keluar tepat jam 1:30pm...Lepas tu angah dan adik Iffah sampai... selisih...tak sempat jumpa maklang...

Jam 4:30ptg seorang nurse datang menolak walid dengan kerusi roda ke bilik echo untuk ujian echo dan disana kawan angah semasa Sekolah Idrisiah Najmi Hakim MA ada sama dalam tu...katanya jantung walid ada sedikit bocor dan tebal disebabkan hypertension...kerana itu angiogram perlu dibuat...

Malam ni Mama Long dan Untie datang ziarah walid dan ummi untuk mendengar cerita perkembangan terkini...maklumat yang depa terima bahawa walid dah selesai buat angiogram kononnya yang depa fahan dari perbualan telefon dengan angah....walid pun jelaskan yang hari ni hanya buat echo jer..esok baru yang tu...

Sebentar tadi jam 9:30 walid telah dipanggil untuk dicukur lengan kanan dan kangkang kanan untuk tujuan memasukkan kabel menerusi urat lengan atau paha ke jantung...jadi mulai jam 10mlm ni walid kena mula puasa...Allahumma sallimna wa'afina wa'fu 'anna.....

No comments:

Post a Comment